torek, 8. september 2009

Reciklaža

Ne vem zakaj sem se iz nič spomnila na tale postopek, ki sem ga že veliko let nazaj poslikala. Končni izdelek je bil namenjen prijateljici N., da ga je pokazala v tv oddaji, namenjeni mlajšemu gledalstvu, sama pa sem ga izkoristila na takle način :) In, ker čez nekaj let vse prav pride, tudi tole še ni za v staro šaro. Postopek sem imela sicer že nekje objavljen, a tam res nikomur ne pride preveč prav, tukaj pa ga morda katera uporabi.

Res je osnoven, preprost postopek, a marsikdaj se najbolj namatramo s čisto osnovo. Sicer pa je to namenjeno, da se dela z otroci oz. prevedeno v jezik ustvarjalk : "od 3 - 99 let" :))))





Za izdelavo vazice potrebujemo odpadno embalažo soka, mleka, jogurta ipd, belo lepilo in toaletni papir (lahko tudi papirnate brisače, če imamo večjo embalažo)








Belo lepilo zlijemo v posodico. Posodica je lahko tudi večja, a naj bo plitvejša, da bomo lahko brez problema vanjo pomakali papir.








Papir bomo ovili okoli embalaže.







Začetek role pomočimo v lepilo ...









... in prilepimo na embalažo.







Postopek ponavljamo in hkrati papir ovijamo okoli embalaže, dokler ne pridemo do konca.







Na vrhu robove zapognjemo in jih prilepimo na notranjo stran.







V kolikor se papir ob lepljenju ni povsod prijel, ga prelepite še z vrha. Za lažje nanašanje si pomagate tako, da najprej s čopičem papir zmočite in nato premažete z lepilom.







Ko je papir moker, ga lahko še dodatno nagubamo s prsti.






Še en postopek, kako lahko ovijemo embalažo s papirjem.
Lepilo razredčimo z vodo. Vanjo pomakamo koščke papirja (jih trgamo po perforaciji). Ker je tu malo več umazanije, morate nujno imeti podlogo!








Moker papir nanašamo na embalažo, lahkoga malo mečkamo.





Ko je osnova nanešena, na embalažo polagamo kose papirja. Ker je osnova mokra, tu ne potrebujemo ponovnega lepljenja. Površina postane bolj gladka.






In še tretji način - enosatvno namažemo embalažo z lepilom in ovijemo s papirjem. Če je papir večslojen, je na koncu potrebeno še premazati z lepilom, kot je opisano pri prvem postopku. Tudi nagubanje s prsti je na koncu priporočljivo.







Ko je osnova narejena, jo pustimo nekaj minut, da se malo posuši. Nato nanjo lahko lepimo poljubne oblike. Tu je prikaz sončka ...







Papir smo natrgali na koščke in sloje razdelili. Vsak sloj papirja smo pomočili v lepilo, razredčeno z vodo in s tem oblikovali željen motiv.








Tako je nastal sonček.







Če papir zmečkamo v kepico, dobimo ...









... rožico. Nad njo smo naredili oblačke.









Ko se je naša embalaža posušila, smo jo pobarvali z akrilno barvo.







Takole zgleda, če rožico in oblaček pustimi nepobarvana.








Lahko pa ju seveda poljubno pobarvamo.






Ker smo imeli za osnovo rumen papir, lahko sonček ostane nepobarvan. A vseeno je lepši, če ga pobarvamo, ker s to barvo lahko zakrijemo nepravilnosti, ki so ostale od osnove in barvanja ostalega dela.







in na koncu trije izdleki, vsi enaki, vsi različni :)




S to tehniko lahko "oblečemo" tudi lončke za rože, za svinčnike, ... za osnovo lahko vzamemo pločevinko, jogurtov lonček, v bistvu vse, kar prenese mokroto. V te lončke, ki so narejeni iz embalaže soka lahko nalijemo vodo in vanje postavimo rože.


Lep dan,

Kate



2 komentarja:

  1. Hvala za dobro idejo!
    Mi je super všeč, da napišeš postopke.
    Drugače pa vse verižice in zeliščna vaza so super!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. o Kate si me spomnila koliko dela sem imela takrat v oddaji z govorjenjem, ker mi ni bilo treba nič delati :)

    OdgovoriIzbriši