ponedeljek, 19. oktober 2009

Halloween 1

Prihaja, pa čeprav jih ima veliko proti, ker je praznik "uvožen".
Sama sem mnenja, da s praznikom ni prav nič narobe tudi, če ni čisto naš. Narobe je morda to, ker je v trgovinah polava izdelkov, ki nas sili k zapravljanju? Ker se je naš Pust preselil na jesen? Nak. Ni se. In dokler se ne bo lahko rečemo, da smo od praznika pobrali samo tisto, kar je nadvse prijetno - zabava in okraševanje. Potrošništvo pa - hja, saj veste, vsi imamo možnost izbire. Tudi, da ne kupimo. Sicer pa mislim, da smo Slovenci kar "lokal patrioti", kar se praznikov tiče, saj ne vem, če gre kakšen praznik mimo brez praznovanja in ... tudi nakupov :) Bliža se Martinovo, le koliko se jih bo vzdržalo? :)

Sicer pa pravimo, da smo odprta dežela, radi sprejemamo tujce. In tako so slovenske buče, ki so bile do pred nekaj let dobre samo za v lonec, pa še za tja najbolje samo v prekmurju, dobile novo podobo. Ne moremo trditi, da nismo z bučami že pred veliko okraševali stanovanj - hja, kaj pa vse okrasne buče, ki so zrasle na naših vrtovih?! : ) No, novodobne buče nam prinesejo okras, pa še lačni ne ostanemo.

"Dobrodošle tujke", pa pravijo naše coprnice iz Slivnice, Kleka (pa sigurno ima še vsaka vas svojo :) ) vsem, ki so priletele iz zahoda :) In tako nekako starodavni prazniki ohranjajo svoj običaj, a se spogledujejo s sedanjostjo. Žal bodo določeni "naši" prazniki, kot so košnja, žetev, sejem, ... kmalu povsem pozabljeni (ja, to so bili v še ne tako daljni zgodovini veliki prazniki). Prihajajo pa novi prazniki, uvoženi ali ne, v večini so že "naši".

Zelo dolg uvod v to, da pokažem, kaj sem naumila danes :) Tudi poslikala nastajanje, a o tem v prihodnjih postih. Izdelki so primerni, da jih izdelajo otroške roke. Vsaj tako mislim, če je pa res, pa lahko konec tedna potrdim ali ne :) Torej najprej ena skupinska :


Nastanek duhca ni zapleten postopek. Vzamemo stiroporno kuglo, odrežemo kar precej velik kos belega krep papirja, zavežemo ga okoli kugle ter dodamo klobuk (po želji). Na vrhu za obešanje uporabljena obešanka za novoletne bunke. Ideja: kr tko, iz glave :) Pa ne rabim avtorskih pravic, ni velika pogruntavščina in verjetno ne samo moja :)))


Škatlica za sladkarije. Narejena po predlogi ene izmed xy objavljenih nekje na netu :)


Pa še en duhec, viden nekje, delan po spominu - mali glinen lonček, belo pobarvan, narisana usta, oči iz mosgumiija, kosmatena vrvica za noge in obešalo (v enem kosu). Oranžen obroč gor je zato, ker mi je tisti trenutek to padlo na misel :) Krila so bel krep papir.


Svečka. Čeprav iz valovite lepenke, preizkušeno lahko gori. Seveda, pod nadzorom :) Ideja: se mi je porodila, ko sem ob iskanju materiala zagledala smrečico, narejeno na podoben način. Dodatki so iz zakladnice lansko - predlansko - letnih nakupov :))

Pa še tale buča, ki me je srbela že nekaj časa :) Ideja videna na netu, delana po spominu :)) Ni je na skupinski, ker sem ob pospravljanju ugotovila, da imam trakove narezane z namenom, ne za v smeti :) Samo preprosto narezani trakovi, zeleni dodatki in vse skupaj zgoraj in spodaj speto z razcepko.



Aja, pa tole sem še pozabila - jaz sem znana po tem, da kljub nenehnemu hrčkanju zelo, zelo redko uporabim kakšno predlogo oz. postopek :) Ker ponavadi takrat, ko rabim tako ne najdem :)) Ampak, če se ideja mota po glavi, pride tudi iz nje, tudi brez postopka :)

Toliko za včeraj - al sem ugotovila, da je že bogato danes :)
Kate

5 komentarjev:

  1. O...jaz bi tebe včeraj rabila doma, ko sta mi hčeri težili z temi dekoracijami. Saj nekaj idej sem imela na zalogi, a kaj ko se je šlo za zunanjo dekoracijo, ki je izpostavljena dežju.

    Hvala za tele super ideje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lušne so, sploh tale zadnja buča. (Upam, da še Sonča kmalu pokaže, kaj je včeraj skupaj spravljala. Sama.)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uuu ti si pa čisto noter padla! Super ti je nastajalo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Lušne stvari so nastale in lahko jih izdelajo male rokice ;)
    O hrčkanju pa toliko: ko sem pospravljala predal sem našla še neke kartone, ki si jih nevemkdajže prinesla in smo si jih razdelile. No, sedaj so prišli prav za osnove za čestitke.
    Vidiš, ne hrčkaš samo ti ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ojoj, kolk ste že pridni s temi halovinskimi dekoracijami. Bo treba kaj pokopirat :), sploh tista zadnja bučka mi je strašansko všeč. Me prav zanima, če mam kje v vseh kupih nahrčkanega materiala kakšno oranžno valovito lepenko? Grem takoj preverit :))!

    OdgovoriIzbriši