ponedeljek, 22. avgust 2011

Siga-siga


Grki ne da imajo samo simpatični rek, tudi držijo se ga :)  In to temeljito. Pa še nalezljiv je ... "počasi-počasi" ... se da navadit, preverjeno :)

Resda je moj grški dopust že precej oddaljen, ampak nikakor ga ne gre pozabiti. Predvsem zato, ker je pomenil kratek odklop od  vsega, kar se nam je nakopičilo v tem letu ... letos nas žal spremljajo resne poškodbe :( Pozimi mama, poleti oče ... s težkim srcem sem istočasno čakala odhod letala in hkrati klic iz bolnice ... na srečo je bilo tistega dne vse na moji strani - ugoden klic iz bolnice in miren večerni let. In tisti trenutek, ko smo se ob polnoči usedli k prvi hrani tistega dne, mi je za en teden vse padlo iz ramen :) Od tistega trenutka sem bila "siga-siga" :)))

Ko smo Santorini prvič obiskali (le kot enodnevni izlet) smo bili nad otokom strašno navdušeni, le malce nas je skrbelo, kje so tisti pravi hoteli :) Ko smo zadevo preverili, smo se odločili, da je po obisku Samosa, Lesbosa, Krete in Zakintosa letos na vrsti Santorini.


 Belo-modra lepota na vrhu klifa nas je zopet prevzela, ...



ampak spoznali smo, da Santorini niso le trije mondeni kraji, ki se bohotijo na razglednicah.  ...

 Imerovigli
 
Fira
 

Oia

 Santorini so tudi simaptične vasice s tako ozkimi uličicami, da ne vem, kako se po njih sprehajajo "ta prave" grkinje :) Saj na veliko se verjetno res ne sprehajajo, ker je mesto bolj ali manj zapuščeno. Zato ga tudi imenujejo "mesto duhov".


Mesa Gonia

Ampak obstaja tudi vasica s še bolj ozkimi potmi in strašno nenavadnimi vhodi v stanovanja (tisti kamni pod vrati so stopnice). Emporio je tako nenavadna vasica, da si jo lahko izmislijo le grki :)

 
Vsekakor pa na nobenem koraku ne gre prezreti, da je otok vulkanskega nastanka. Točneje, nekdanji vulkan. Eden od njegovih kraterjev je še vedno aktiven, trenutno v morovanju. Železo in žveplo (katerega vonj je ob kraterju zaznati) dajeta svojevrstno barvo kamninam in zalivu ...

Vulkan Nea Kameni
-zaliv-

-vulkanske kamnine-
-krater-

Po izbruhu vulkana, je vulkanski pepel "zgradil" nenavaden  kanjon. Ko se voziš po njemu imaš občutek kot bi se vozil po luni :) Na koncu kanjona se odpre zanimiva plaža, na kateri se lahko brez strahu pred poškodbo, obmetavaš s "kamenjem" :)))) "Kamenje" je tako lahko, da plava na vodi. Tako "kamenje" je lahko le vulkanski pepel :)


Še ena čudovita plaža za oči - Rdeča plaža. Mi smo si jo ogledali z vrha. Tisti, ki so jo "preizkusili" spodaj (so se kopali) se niso strinjali s pridevnikom "čudovita" :)




Všeč mi je na otokih, ker tudi, ko je peklensko vroče ni zares vroče, ker vseskozi piha. Da pa je pozimi tu orkanski veter vsakdanjik pričajo drevesa, ki jih ne bilo težko obrati, če bi bila sadno drevje :)



Po grški počasnosti sem se vrnila v nori vsakdan, ki me je počakal odprtih rok :) Da mi le ne bi bilo preveč dolgčas :) Čeprav sem upala, da me tekom poletja moja ustvarjalnost močno zagrabi, tega žal nisem dočakala. Nekaj malega pa sem vseeno spravila skupaj. Ampak o tem pa kdaj drugič ... ko bom spet pri volji za pisanje :)

Kate

Foto: predvsem moj "mladinec" T., nekaj pa tudi jaz